Borvízfürdőt építene a csíkszentmiklósi közbirtokosság

Kivitelező hiányában még várat magára a csíkszentmiklósi közbirtokosság által tervezett, Csíkszentmiklós határában lévő Egerkert Fürdő kiépítése. Az illetékesek viszont még idén szeretnék megvalósítani tervüket.

„Már korábban is létezett egy kezdetleges állapotú borvízfürdő Egerkertben. Ennek maradványaira nemrég találtak rá a falu határában, onnan jött az ötlet, hogy érdemes lenne azt kibővíteni, korszerűbben megépíteni” – avatott be Pál Lukács Miklós.

A csíkszentmiklósi közbirtokosság elnöke elmondta, mivel a megyei önkormányzat által meghirdetett Borvíz útja elnevezésű programba nem sikerült bekerülniük, úgy döntöttek, saját költségvetésükből valósítanák meg az elképzelésüket. Az abban foglaltak szerint kiépítenének egy felnőtt- és egy gyermekmedencét, azokhoz napozófelületeket is kialakítanának, sőt a közelben lévő forrást is felújítanák.

Kivitelezőkre várnak

A terveket már elkészítették, viszont mivel kis értékű – közel 10 ezer lejes – beruházásról van szó, ezért tavaly nem találtak olyan kivitelező cégeket, melyek vállalták volna a munkálatokat. Jelenleg egyeztetnek egy vállalkozóval, viszont szükség lenne továbbiakra is, hogy meghirdethessék a versenytárgyalást – avatott be a közbirtokossági elnök. Hozzátette, szorítja az idő, hiszen a Csíkszentmiklósi Ifjúsági Egyesület (CSIE) a Heineken a közösségért elnevezésű pályázaton nyert pénzéből a borvízfürdő mellett egy piknikező területet alakítana ki. S mivel az ifjúsági egyesületnek még idén meg kell valósítania a tervét, ezért fontos lenne, hogy még ebben az évben a fürdő is elkészüljön.

Borvizeiket népszerűsítenék

Fából készülne a medence és a napozófelület, ahogyan a fürdő szomszédságában lévő forrás lefödését, sőt az illemhelyek kialakítását is abból a természetes anyagból viteleznék ki. Pál megjegyezte, Szentmiklós valamikor híres volt borvizeiről, az utóbbi években viszont sokkal inkább temploma, műemlék épülete végett keresik fel a települést. A tervezett megvalósításokkal viszont más látnivaló is lenne a csíki faluban.

Forrás : Csíki Hírlap, 2014.július 1.